Παρασκευή σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο στο Εργ. Φαρμακείων - ΕΚ ΧΑΝΙΩΝ

,
Εργαστηριακό Κέντρο Χανίων - Υψηλάντου 27, Τ.Κ. 73135 - Χανιά, Τηλ. 2821073228 Σχεδιασμός - Υλοποίηση Ιστοτόπου : Μενιουδάκης Μιχ. (ΠΕ86) - Κουτσαμπέση Τζ. (ΠΕ86) Created by Incomedia WebSiteX5 16 - Copyright 2019-2020
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρασκευή σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο στο Εργ. Φαρμακείων

Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις > Τομέας Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας
Στο Εργαστήριο Ιατρικών Εργαστηρίων & Βοηθών Φαρμακείων, οι μαθητές-τριες  πραγματοποίησαν Εργαστηριακή Δραστηριότητα με θέμα : Παρασκευή σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο. Ξεκινώντας, γίνεται αναφορά στο αντικείμενο της δραστηριότητας.

Τα λιπίδια είναι λιπαρές ουσίες που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε ως βασικό δομικό τμήμα του μορίου λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν ως συστατικά στα έλαια-λίπη , στους κηρούς, στις λιποπρωτεϊνες, στα γλυκολιπίδια, στα λιποσώματα , στα φωσφολιπίδια. Ο ρόλος τους για τον οργανισμό είναι σημαντικός. Τα έλαια και τα λίπη αποτελούν πηγή ενέργειας για την κίνηση των μυών, για τη θερμότητα, ώστε να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης , παίζουν ρόλο στη διακίνηση των βιταμινών και της χοληστερίνης στον οργανισμό, αλλά και στον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών διαφόρων οργάνων. Εκτός από απαραίτητο στοιχείο της διατροφής , τα έλαια-λίπη  χρησιμοποιούνται στη Παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών. Μία χημική τους ιδιότητα είναι η σαπωνοποίηση. Όταν στα έλαια-λίπη προσθέσουμε αλκάλι ( καυστικό κάλιο ή νάτριο) , τότε το κάθε μόριο του οξέος που θα χωρίζει από τη γλυκερίνη θα ενώνεται με κάλιο ή νάτριο αμέσως σχηματίζοντας άλας . Αυτά τα άλατα των οξέων είναι οι σάπωνες(=σαπούνια).

Υλικά :
1 λίτρο ελαιόλαδο,  300 ml νερό, 130 gr καυστικό νάτριο (καυστική σόδα),  2 ογκομετρικούς κυλίνδρους, Ζυγαριά ακριβείας, Ποτήρι ζέσεως, Υαλίνη ράβδος ανάδευσης, Στατό διήθησης ,χωνί, διηθητικό χαρτί, Πλαστικό δοχείο, Ηλεκτρική στήλη ανάδευσης, Αρωμα, Φυσικό χρώμα  (προαιρετικά), Καλούπια, Γάντια.

Η τεχνική που ακολουθήθηκε :
- Φοράμε γάντια.
-  Διηθούμε το λάδι.
- Ογκομετρούμε  (σε ογκομετρικό κύλινδρο) , 1 λίτρο λάδι.
- Ογκομετρούμε (σε ογκομετρικό κύλινδρο),  300 ml νερό.
- Ζυγίζουμε 130gr καυστική σόδα σε ποτήρι ζέσεως.
- Ρίχνουμε το νερό σε πλαστικό δοχείο.
- Προσθέτουμε τη καυστική σόδα και αναδεύουμε( προσοχή σε αυτό το σημείο γιατί παράγεται εξώθερμη αντίδραση),αφήνουμε το διάλυμα αρκετές ώρες εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα ώστε να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει και διαλυθεί η καυστική σόδα , προσθέτουμε σίγα-σιγα το λάδι ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε με τον ηλεκτρικό αναδευτήρα.
- Το μίγμα μας είναι έτοιμο τανύει την πάρει τη μορφή παχύρευστης κρεμάς.
- Τέλος προσθέτουμε άρωμα και φυσικό χρώμα εάν το επιθυμούμε.
- Τοποθετούμε σε καλούπια και το αφήνουμε να πήξη για 24 ώρες.
- Έπειτα απο 24 ώρες το βγάζουμε απο τα καλούπια και το κόβουμε σε ορθογώνιες πλάκες.
- Απλώνουμε τις πλάκες του σαπουνιού σε πανιά και τις σκεπάζουμε με ενα απο αυτά.
- Το σαπούνι για να ωριμάσει και να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να παραμείνει σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο για 5-6 εβδομάδες, έτσι ώστε να αποβάλλει όλα τα οξέα.
- Το ph του χειροποίητου σαπουνιού κυμαίνεται  απο 7 έως 8( το ph του δέρματος είναι =5,5 ) άρα είναι ελαφρός καυστικό προς το δέρμα, και η χρήση του απαγορεύεται σε ευαίσθητα δέρματα.

Μετρητής επισκεψημότητας ιστότοπου
web counter
web counter widget

Πόσοι μας έχουν επισκεφτεί .....
hitwebcounter web counter
web counter widget
Επιστροφή στο περιεχόμενο